Klanten beoordelen Stomerij & Wasserij Panda met een 9.6! Lees hier alle reviews en beoordelingen

Lees hier alle reviews en beoordelingen

Vlekkentips van Stomerij Panda

Vlekkentips en algemene tips

Eerste hulp bij vlekken verwijderen en het voorkomen van vlekken op kledingstukken! Het gebeurt ons allemaal, vlekken maken we helaas vaker dan we zouden willen. Gelukkig bestaan er genoeg tools en tips voor het verwijderen van vlekken uit kleding, beddengoed enzovoort. Want hoe zit het nou met vetvlekken verwijderen of de geur van sigarettenrook uit kleding verwijden? Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet, hoe te werk te gaan met het behandelen van vlekken.

1. Vlekken

Maakt u een vlek op een kledingstuk, probeer die dan zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de vlek blijft zitten, hoe moeilijker hij is weg te krijgen. Bij veel vlekken ontstaat al na een paar dagen een zogeheten permanente ‘vastbinding’. Is dat eenmaal het geval, dan is er geen garantie meer dat de vlek er nog uit gaat. Breng uw kledingstuk daarom ’t liefst zo snel mogelijk naar de stomerij.

2. Onzichtbare vlekken

Kijk uit voor onzichtbare vlekken. Wordt kleding blootgesteld aan transpiratie, parfum, alcohol, frisdrank of het sap van citroenen of fruit, dan doet u er verstandig aan deze zo snel mogelijk te (laten) reinigen. Onzichtbare vlekken drogen transparant, maar als je je kledingstuk terughangt in de kast en de vlek laat intrekken, zie je die vlekjes later na het wassen terug als gebleekte of donkere spetters.

3. Parfum

Doe parfums en dergelijke op vóórdat u uw kleding aandoet. Dat voorkomt dat de alcohol uw kleding verbleekt.

4. Sigarettenrook

Sigarettenrook is ook zo’n boosdoener: de rook blijft hangen in de stof, waardoor er gele verkleuring kan optreden.

5. Stropdas

Probeer nooit een vlek uit een stropdas of pochet te verwijderen. Zelfs een klein beetje wrijven kan ervoor zorgen dat deze uit vorm raakt. Breng zo’n product altijd naar een professionele stomerij.

6. Leren jack

Heeft u een leren jack, draag dit dan bij voorkeur met een sjaal eronder. Zo voorkomt u dat de olie in het leer een glanzende rand rond de nek veroorzaakt. Mocht er toch een glimmende vlek ontstaan, dan kan professionele reiniging deze goed behandelen.

7. Zelden gedragen kleding

Zelfs items dat je maar zelden hebt gebruikt of gedragen, kunnen het beste professioneel gereinigd worden voor opslag. Bacteriën groeien op textiel dat niet gereinigd is, wat motten aantrekt.

8. Hangers

Hangers zijn handig, maar niet voor alle stoffen. Zo kunnen wollen kleren uitrekken, Let ook op, dat de klerenhanger de juiste maat heeft voor uw kledingstuk – dus niet te smal, niet te breed, niet te puntig. Vouw truien liever op; dan gaan ze langer mee.

9. Zomer- of winterkleding

Bergt u uw zomer- of winterkleding voor langere tijd op, dan is het verstandig die eerst te laten reinigen. Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar het helpt om uw kleding jarenlang in goede conditie te houden. Een koele, droge opbergplek werkt het beste. Dat houdt insecten op afstand. Helemaal goed voor bescherming tegen insecten is cederhout of lavendel. Gebruik liever geen mottenballen.

Eerste hulp bij vlekken

  • Als een vlek droog verwijderd kan worden, laat hem dan droog.
  • Werk altijd van buiten naar binnen, zodat de vlek niet groter wordt.
  • Altijd deppen, nooit wrijven. Wrijven maakt de vlek groter en beschadigt de stof.
  • Lees bij gebruik van schoonmaak- of oplosmiddel altijd eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Als u natte (oplos)middelen gebruikt, dan eerst rondom de vlek natmaken. Dat voorkomt dat de vlek zich verspreidt.
  • Maak het niet te nat, maar gebruik kleine doseringen. Anders kunnen kringen ontstaan.
  • Neem vocht en vloeistoffen zoveel mogelijk op met wit keukenpapier of met een schone witte doek. Een gekleurde doek kan kleur afgeven.
  • Ook werkt het goed om een wit absorberend doekje onder de vlek te leggen. Dat neemt veel vuil en vlekkenmiddel op; dus ook regelmatig verschuiven.
  • Textiel met deodorantvlekken nooit strijken; anders ontstaat blijvende schade.
  • Wees extra voorzichtig met sommige soorten zonnebrandolie; die kunnen blijvende vlekken achterlaten op kleding.
  • Was een ei-vlek nooit in heet water; anders wordt de vlek juist in het textiel gefixeerd.
  • Gebruik geen aceton voor het verwijderen van vlekken. Acetaatvezels lossen namelijk op in aceton.
  • De veiligste vorm van milde bleek om alle natuurlijke vezels mee schoon te maken is witte azijn.
  • Waterdruppels op weefsels als taft of zijde kunnen worden verwijderd door het materiaal boven stoom (waterketel) te houden en daarna voorzichtig met een stoomstrijkijzer te strijken.


** Hoewel deze tips voortkomen uit decennialange ervaring, kunnen er geen rechten aan worden ontleend.